0
  • Cena
-
Proč nakupovat u nás
  • Jsme
    na trhu již 18 let
  • Poskytujeme
    doplňkové služby
  • Máme zlatý certifikát
    ověřeno zákazníky
  • Nabízíme
    široký sortiment

Prosinec

Ovocné stromy vyžadují speciální prořez

Dobře si prohlédněte oblíbenou jabloň, hrušeň či třešeň, pod kterou jste loňské léto rádi sedávali. Zaslouží si totiž trochu vaší pozornosti a správný prořez. Při prořezu se držte našich rad, tak budete mít zdravý ovocný strom, který bude bohatě plodit.

Nezbytné pomocné prostředky

  • Nůžky - ovocné stromky jsou citlivé a mohou je napadnout různé nemoci. Těm přejdete i tak, že budete mít pěkně hladké řezné rány. A těch docílíte jen tak, budete-li mít dobře nabroušené, ostré nůžky.
  • Pilka - ostrou pilku potřebujete k odřezání silnějších větví.
  • Žebřík - pevný (bezpečný!) žebřík nebo schůdky zas potřebujete při prořezu vyšších ovocných stromů.

Jablko a hrušeň s pěti hlavními větvemi

V průběhu času by tyto stromy měly mít pět hlavních větví v různých výškách rostoucí do různých směrů. Pokud se některé větve ohýbají dolů, můžete je zpevnit provazem nebo lepenkou. Všechny postranní větve každoročně prořežte na polovinu.

Letní prořez

Pokud chcete posílit růst koruny, pak prořez proveďte již v létě. Výhony seřežte na jednu čtvrtinu. Výhony, které jsou prodloužením hlavních výhonů, nechte být. Větve ohněte a připevněte je. Tak podpoříte tvorbu pupenů. Odstraňte větve rostoucí směrem dovnitř.

Švestka má maximálně čtyři hlavní větve

V případě švestky platí téměř stejná pravidla jako pro jablko a hrušku. Rozdíl je jen v tom, že švestka se prořezává v létě a ponechávají se tři až čtyři hlavní větve. Švestku je třeba prořezávat jednou za dva roky. Při takovémto prořezu odstraňte větve rostoucí podél kmene tak, abyste zachovali pěknou, otevřenou korunu.

Spirálovitý tvar je ideální pro třešeň

Z třešně se rychle stává silný strom. Stojí-li uprostřed zahrady, může být až příliš velký. Chcete-li si pochutnat na dobrých třešních, je vhodné třešeň sestříhat do spirálovitého tvaru.

Můžete postupovat následovně:

  • Po vysazení neprořezávejte.
  • Udržujte výšku 2,5 až 3 m.
  • Třešeň prořezávejte v srpnu, rány se pak lépe hojí.
  • Ponechte třešni pět až šest hlavních větví. Měly by být v takových místech na kmeni, aby i spodní větve měly dostatek světla.

Omlazovací prořez

Staré ovocné stromy lze omladit. Pilkou odřežte větve rostoucí směrem dovnitř a odstraňte všechny poškozené a nemocné větve. V následujícím roce v zimě přijdou na řadu hlavní větve. Seřežte je všechny přibližně na stejnou délku. Pokud strom utrpí velké rány, ošetřete je příslušným prostředkem na rány. Brzy se na stromu objeví mnoho mladých výhonů. Jak pečovat o nové výhony se dočtete v následujícím odstavci.

Udržovací prořez dospělé koruny

Je důležité zachovat rovnováhu mezi počtem větví nesoucích ovoce a růstových větví. Postarejte se o to, aby postranní větve na hlavních větvích nebyly těžší než hlavní větve. Soustava větví by měla být stále stejně velká.

Zimní prořez vinné révy

Venkovní vinná réva se tento měsíc ukládá k zimnímu spánku, takže v prosinci můžete začít s prořezem, kterému také jinak říkáme zimní. Prořezání je nutné nejen z důvodu udržování tvaru rostliny, ale zároveň zajišťuje dobrou úrodu (prořez ovocných dřevin).

Dokud má rostlina listy, je lepší s prořezáním nezačínat, protože se tím zvyšuje riziko vytékání mízy a předčasné tvorby pupenů a kruté noční mrazy by mohly mladé výhonky zničit. Nicméně stejně nepříjemné následky může mít i to, když s prořezáním začneme příliš pozdě, protože míza začíná vznikat na konci ledna a pokud se jí vytvoří příliš velké množství, dochází na porušených místech k jejímu nadměrnému vytékání a nevratnému poškození větví.

Prořezávání do tvaru

Existuje několik možností, jak prořezávat vinnou révu. Dvě oblíbené metody jsou řez výhonků a Guyotův řez. Nejrozšířenější je druhá jmenovaná metoda.

Prořez výhonků :
u této metody předpokládáme, že rostlina již má hlavní větve. Z těchto hnědých dřevnatých větví vyrůstají mladé výhonky, které nesou plody. Při zimním prořezu vyberte ty nejsilnější a nejtlustší výhonky a ty zachovejte do příštího roku. Ostatní uřežte. Mezi zachovanými výhonky nechte dostatečné mezery a zkraťte je tak, aby na nich zůstaly dva až tři pupeny.

Guyotův řez :
u této metody ponechte jednu nebo dvě roční větve a všechny ostatní uřežte. Ponechané větve zkraťte na délku osmdesát až sto centimetrů a vyvažte je do vodorovné polohy. Délka větví určuje počet výhonků, které na jaře vyrostou a tím pádem i celou úrodu. Tato metoda prořezu je vhodná především pro méně úrodné odrůdy a užitečná pro rostliny se slabým stonkem. Vybrané ponechané větve by měly být v co možná největší blízkosti stonku. Výsledné podoby, které říkáme guyot, dosáhneme vyvázáním nové hlavní větve. Podle počtu úrovní rozlišujeme jednoduchý nebo dvojitý guyotův řez.

Zahradní kalendář prosinec

Prosinec je zimní měsíc, ve kterém se začínají výrazně projevovat mrazivé teploty. V prosinci proto máte poslední šanci provést důležitá opatření před zimou nebo ochránit své rostliny citlivé na mráz.

  • Zkontrolujte zahradní přístroje, vyčistěte je, pohyblivé díly namažte.
  • Zahradní nůžky nechte nabrousit nebo to udělejte sami pomocí brousku.
  • Ze střešních okapů odstraňte listí.
  • V krutých mrazech, za prudkého slunce a při silném větru chraňte své konifery ochrannou gázovinou. Zabráníte tak hnědnutí jehliček.
  • Vydatně zalévejte nově vysazené stálezelené keře a živé ploty.
  • Z převislých větví a keřů odstraňte silné vrstvy sněhu, aby se nezlomily.
  • Vyčistěte ve své zahradě ptačí hnízda.
  • Nechte kompletně vytéci zahradní hadici, pokud jste to tak již neučinili.
  • Uzavřete venkovní kohout na vodu.
  • Pomozte ptáčkům přestát zimu a dopřejte jim burské oříšky, lojové koule a jablíčka.
  • Dobrý tip: vánoční dekorace ze zahrady, jako například cesmína, břečťan, konifery nebo šípky, libavka a zavinutka
  • Citlivé rostliny a růže chraňte před mrazem
  • Pokud nemrzne, můžete stříhat stromy všech odrůd a vysazovat cibuloviny
  • Zahradní jezírko nenechte kompletně zamrznout
  • Sestříhejte vinnou révu
  • Vypněte přívod vody do venkovního kohoutu
  • Rány po prořezu ošetřete speciálním prostředkem

* copy se svolením Bakker.cz

 « « ... zpět na Zahradníkův rok « « ...



Kontaktní údaje


+420 735 099 044
     


Kontaktní formulář



 facebook zelené údolí
Přátelé Zeleného údolí

                                  

Platební metody: VISA VISA Electron MasterCard MasterCard Electronic Maestro Verified by VISA MasterCard Secure Code

           © 2004 – 2019                Zelené údolí   nákup v klidu a pokoji           povolit cookies - více informací